torsdag 27 januari 2011

Entreprenöriellt lärande!

Så säger de som vet. Den nya läraoplanen ska göra entreprenörer av våra barn.
- Det handlar inte om att göra egna företagare av våra barn, det är en inre entreprenöranda vi ska forma. Egna företagare kan de bli på gymnasiet!
Exakt så uttryckte sig en av föreläsarna från Skolverket när vi matades med den nya läroplanen Lgr 11, styrdokumentet som ska forma den nya skolan.
Naturligtvis andas det borgerlig individualism, klätt i en skolskrud med vackra ord som värdegrund och samarbete. Opositionen har godkänt och anammat, mest förmodligen i rädsla för den offensiva borgerliga skolpolitiken.
Fördelarna med Lgr 11 då?
- en betygsskala som rymmer betygen A till F, där A är toppbetyg och F inte är godkänt. De flera stegen (jämfört med Lpo 94:ans G-VG-MVG) ger större utrymme att ge rättvisa och korrekta betyg.
- man har skärpt till kunskapskraven i kursplanernas kunskapsmål, så att de är mer konkreta och filat bort det mesta med det luddiga och godtyckliga som den förra läroplanen stod för (även om ord som "viss" och uttryck som "betydande del av" inte säger ett skit när man pratar om skillnaden mellan F och E).
- man har petat in språkliga mål i samtliga ämnen, något som säkert oroar många lärare som inte har svenska som ämne, men samtidigt visar på vikten av språklig förståelse.
- matriserna (tabeller där målen är specade) verkar bli ett gott stöd i bedömningsarbetet, samt en bra vägledning om man behöver skriva åtgärdsplaner. Konkret och överskådlig för såväl den pedagogiska personalen som elever och föräldrar.

Jag är försiktigt optimistisk till den nya läroplanen. Det stora arbetet blir att implementera den i den befintliga verksamheten och där är alltså jag utsedd att vara en nyckelperson. Vi är sammanlagt fem personer från skolan som fått uppdraget och på vägen hem smidde vi planer om vilka förutsättningar vi behöver för att göra det här extraarbetet. På förhand har vi fått veta att vi inte får vare sig tid avsatt eller extra betalt. Står våra skolledare fast vid det kan de fetglömma att vi tar det här. Det var vi eniga om!

Inga kommentarer: