måndag 16 april 2012

The search for mr Kukis- del 1!

Cigarettändaren slirade några gånger innan en låga flammade upp. Han sög in lågan och drog ett djupt halsbloss. Runt omkring honom var ett kaos av ölburkar, toalettpapper och sugrör. En armé av städerskor gick fram och tillbaka inne i hotellfoajén, men ute på gården var det folktomt. Han hörde en sopmaskin ute på vägen, något ljud från en av alla balkonger, men annars var det öde. Det var tidigt och den genomsnittlige charterresenären skulle ligga och sova några timmar till. Bara lokalbefolkningens typiska butiker var igång, tillsammans med renhållningspersonal av olika slag. Och så han själv då, en nybränd och lätt bakfull turist med en cigg och ett par solglasögon i pannan.
Han fick inte riktigt ihop bilden. Oordningen och kommersen gick hand i hand, städpersonalen gjorde rent efter turisternas svineri och det var inte en engångsföreetelser de gjorde upp med, ingen grisfest med svenskar som ballat ur och förvandlat hotellet till en gigantisk sopkonteiner. Nej, såhär såg det ut varje morgon och varje morgon städades det upp. Tålmodigt och man kunde inte spåra minsta missnöje hos damerna som röjde, inte minsta blick av hopplöshet över drivorna med pappmuggar och de omkullvällta blomkrukorna. Bara idogt städande, som om det vore något naturligt att britterna åkte de dryga 100 milen från sin egen ö till denna nya kolloni och betedde sig som barbarer, som okontrollerade svin. Fyllesvin. Var det insikten av att man behövde de här människornas pengar som gjorde att man stod ut? Eller var man en gång överrumplade och nu oförmögna att göra något åt det hela?
Han tittade på klockan och kisade upp mot solen. Det var varmt och inte ett moln på himmelen. Det skulle bli en underbar morgonpromenad. Promenaderna hade först vart ett trevligt inslag, men nu var de något givet, nödvändigt och en stund för upptäckter och prat. Motionen var givitvis en välkommen bonus, liksom att promenaden skakade igång kroppen och knoppen. Om nu bara hans bror kunde dyka upp. Han spanade bort mot balkongen, dörrarna var stängda och gardinerna fördragna. Sov han? Ubbe fingrade på mobilen och funderade på om han skulle skicka ett SMS, drog ett bloss och värmde ansiktet i solen.
- Godmorgon, kraxade Herman hest när han gled ut genom hotellentrén. Vart ska vi gå? Strandpromenaden va? Vore jävligt gött i solen.
De båda bröderna satte av ut mot den sakta uppvaknande turiststaden. Inte kunde de ana vilket äventyr som väntade dem!

Inga kommentarer: