onsdag 2 mars 2011

USA vs Arabvärlden!

Nu sitter USA med skägget i brevlådan och båda fötterna i en rävsax. Helt fel land håller på att trilla dit i det folkuppror som sprider sig i arabvärlden: Saudi-arabien.
Vadådå?
Jo, så här är det. Saudi-arabien sitter på 25 % av världens oljeindustri. Dessutom är de en av USA:s trognaste kunder när det gäller krigmaterialindustrin. Man kan säga att de pytsar in en hel del av USA:s inrikesfinanser.
Hur tror ni det blir med fördömanden om det börjar skjutas på civilbefolkningen i Ryiadh?
Saudi-arabien är en av världens grymmaste länder när det kommer till tillämpningen av Sharia. Man har dödsstraff för ett antal brott och det är inte ovanligt att dödsstraffet verkställs genom halshuggning med sabel. Man kan med andra ord säga att här är USA och Saudi-arabien ganska överrens, även om det senare inte förekommer i USA.
Sverige har också levererat krigsmaterial till Saudi-arabien. Kanske får Bildt svårigheter att fördöma också, precis som det blev när Khadaffi satte fart i Libyen (Sverige köper olja från Libyen). Hur ska man slingra sig undan om det saudiska folket dödas av svenska robotar i ett eventuellt inbördeskrig?
Skulle Saudi-arabien sluta leverera råolja och dess olika biprodukter skulle förmodligen levnadsstandarden sjunka betydligt i västvärlden. Det är en enorm näringskedja som skulle påverkas och brist på drivmedel skulle förmodligen bli ett ganska marginellt problem.
Vi har förmodligen oss själva att skylla. Vi har levt långt över våra tillgångar under många decenier. Orättvisan och gapet mellan I- och U-länder måste någongång minskas, det är ofrånkomligt. Arabvärldens frigörelse från sina tyrannerier är på många sätt också en frigörelse från västvärldens ekonomiska tyranneri. Det kommer bli obehagligt för oss alla så småningom, men samtidigt kan ingen vettig människa säga något annat än att det vore rättvist i ett större perspektiv.

Inga kommentarer: